Jaloezie

 

Jaloezie

Brandt er een rood lampje bij jou als je groen ziet van jaloezie?!

Heb jij dat ook? Een vriendin waar je erg close mee bent, maar waar je af en toe erg jaloers op kan zijn? Ik heb zo’n vriendin. Zij heeft werkelijk alles; brains and beauty. Daarbij staat ze zonnig in het leven en heeft ze een baan waar ze een hoop geld mee verdient. Ook kan ze heerlijk piano spelen. Iemand die alles heeft, dit wekt afgunst op. En ik had ondanks onze vriendschap, ook regelmatig last van dat groene duiveltje. Ik kon het niet helpen; ik vergeleek mezelf vaak met haar. Mijn looks haalde het niet bij die van haar. Haar intelligentie schatte ik hoger dan die van mij. En met haar riante salaris leefde ze royaler dan ik. Kortom, ik kon er niet tegenop boksen. Het vervelende was dat zij aardig bleef. Want zo was ze. En ik liet niets merken van het monstertje dat mij kwelde als ik haar zag.

Er kwam een uitnodiging voor een feestje en we zouden er allebei naartoe gaan. Door mijn gevoel van afgunst voelde het als een wedstrijd; wie zou de dancing queen van de party worden? Kinderachtig, maar ik ging fanatiek op jacht naar de perfecte jurk. Mijn  make-up moest volmaakt zijn en ik hield eindeloze sessies voor mijn slaapkamerspiegel. Maar ondanks alle moeite stond zij bij het feest in het middelpunt van de belangstelling. Woedend was ik. Het stak mij dat ik de tweede viool speelde in haar bijzijn. Zij had alles en zette elke situatie naar haar hand. Het was dus logisch dat ik boos op haar was.

De volgende dag stuurde ze mij een appje. Ze vertelde hoe leuk ze het vond om met mij uit te gaan. We hadden samen altijd zoveel plezier! Van de avond had ze genoten. Ze eindigde met een dikke knuffel. Ik voelde mijn wangen branden van schaamte. En ik vroeg mij af waarom ik toch zo boos op mijn vriendin was.

Soms hebben we emoties en gevoelens die we pijnlijk vinden. Die we niet willen erkennen en wegduwen met andere emoties zoals woede. In dit geval realiseerde ik me dat ik gewoon jaloers op haar was. Omdat ik vond dat zij ‘beter’ was dan ik. Nu is jaloezie geen fijn gevoel. Maar eerlijk toegeven aan dat gevoel, helpt om het onder ogen te zien. Je begrijpt waar het vandaan komt en je kunt het beter accepteren. Hierdoor kan er ruimte komen om op een meer realistische manier naar de situatie te kijken. Ik zag in dat het niet gaat om ‘beter’ of ‘slechter’ zijn dan de ander. Maar om de unieke kwaliteiten die ieder van ons heeft. Hoe jij hiernaar kijkt, bepaalt je zelfwaardering.

Heb jij moeite om jezelf te accepteren zoals je bent? Ik help je deze gevoelens aan te pakken. Zo kan jij je kwaliteiten ontdekken en die inzetten in je leven. Dit geeft jou meer zelfvertrouwen. Daarbij stelt het jou in staat je eigen grenzen te kennen. Je weet dan beter wanneer je ‘ja’ of ‘nee’ kan zeggen bij datgene wat het beste bij je past.

Kies jij ervoor om jouw eigen beste vriendin te zijn? Ga dan naar: counselorvermeeren.nl.

 


Gevangen tussen twee vrouwen

Previous

 

 

Have a question?

Fout: Contact formulier niet gevonden.