Angst, paniekklachten, stress

Angst, paniekklachten, stress

Hulp bij angst- en paniekklachten

Er zijn vele soorten angststoornissen, van hyperventilatie, piekeren en paniekaanvallen tot aan diverse fobieën. Dit allemaal valt onder ‘angststoornissen’. Bij Counselor Vermeeren kun je met je angststoornis in Den Haag en omgeving terecht. Ik zorg ervoor dat je op de juiste manier kan functioneren in je dagelijks leven zonder dat je angststoornis de overhand neemt. Ben je op zoek naar angststoornis therapie in Den Haag? Neem dan direct contact met mij op. Liever eerst meer weten? Lees dan hieronder verder.

Wat is een angststoornis?

Om een goed beeld te krijgen van angststoornissen is het belangrijk om eerst te kijken wat het precies is. Bovendien zijn er ook verschillende soorten waar ik hierna op in ga. Alle verschillende angststoornissen hebben het overeenkomstige kenmerk dat er sprake is van angst. Dat dit optreedt bij dreigend gevaar is een overlevingsinstinct dat bij de mens zit ingebakken en heeft vroeger geholpen met overleven. Maar er zijn ook mensen die zonder echte aanleiding bang worden. Kun je niet meer functioneren in je dagelijks leven door de angst? Dan spreken we over een angststoornis.

Paniekstoornis

Bij een paniekstoornis heb je last van paniekaanvallen waarbij je last hebt van intense angst en verschillende lichamelijke gevolgen zoals duizeligheid, hartkloppingen, het gevoel niet (goed) te kunnen ademen, trillen, zweten, gevoel van flauwvallen en meer van dit soort kenmerken. Over het algemeen komen paniekaanvallen onverwacht voor waardoor je jezelf zorgen maakt dat er weer zo’n aanval kan plaatsvinden. Bovendien ben je bezorgd over de mogelijke gevolgen. Het vaakst zijn mensen bang te overlijden, controle te verliezen of gek worden. In sommige gevallen doen mensen er alles aan om specifieke situaties uit de weg te gaan die een paniekaanval zouden kunnen veroorzaken.

Fobie

Een fobie is een onbeheersbare angst. Deze kan veroorzaakt worden door een voorwerp, denk aan een spin, muis of insecten, of door situaties die gevreesd worden zoals vliegen. Deze fobieën zorgen vaak voor vermijdingsgedrag. De meest voorkomende soorten zijn: dieren, bloed, injecties en verwondingen, specifieke situaties (o.a. claustrofobie) en natuurlijke omgevingen zoals onweer en diepwater.

Gegeneraliseerde angststoornis

Gegeneraliseerde angststoornis, afgekort GAS, is ook bekend als piekerstoornis. Je maakt je dan zorgen over minimaal twee verschillende onderwerpen en je piekert daar al minimaal zes maanden over. Uiteindelijk leiden deze gedachten altijd in een ramp. Je beleeft dit dan als niet controleerbaar. Vaak gaat het piekeren samen met minstens drie van de volgende punten: rusteloosheid, opwinding of irritatie, snel vermoeid, concentratie of geheugen problemen, prikkelbaarheid, spierspanning en slaapproblemen.

Sociale angst

Sociale angst wordt vaak ontwikkeld in de adolescentie. Dit komt doordat er vanaf dat moment meer sociale contacten ontstaan buiten de directe huiselijke omgeving. Sociale angst komt vaak in combinatie met andere angststoornissen of andere psychologische problemen zoals depressie, alcoholmisbruik of afhankelijkheid. In veel gevallen is er ook nog sprake van persoonlijkheidsproblematiek. De sociale angst kenmerkt zich door een zeer grote angst voor kritiek en/of negatieve beoordeling door anderen. De klachten van deze angststoornis beïnvloeden het functioneren en kunnen zelfs een bepaald lijden veroorzaken. Zeker door social media is sociale angst een steeds meer terugkerend onderwerp.

Angststoornis therapie in Den Haag

Als counselor en psycholoog heb ik veel ervaringen met diverse klachten en stoornissen. Wil je graag aan de slag met jouw angststoornis door middel van therapie of heb je vragen over een angst- of paniekklacht? Neem dan contact met mij op om je vragen door te nemen of om een eerste afspraak te maken. Als counselor en psycholoog heb ik veel ervaringen met diverse klachten en stoornissen. Zie ik je snel?

Have a question?

[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]